Angela [..] a facut primii pasi in muzica usoara inca din clasa a X-a, la Liceul nr.6, “Ilie Pintilie”, alaturi de formatia scolii, condusa de Marin Teofil, cealalta solista fiind Luminita Dobrescu (Cerbul de aur, 1969). Piesele sale de debut: “Chemarea marii” si “Spre soare”, ambele de George Grigoriu si lansate de Margareta, care era deja o mare vedeta. In paralel, era si solista corului liceului si efectua turnee pe Valea Prahovei si pe litoral cu Ansamblul de estrada al I.I.S. Tehnometal.
Cu o melodie a aceluiasi George Grigoriu, “Asa esti tu”, la sfarsitul anului 67 obtine doua distinctii la al 9-lea concurs al artistilor amatori: premiul I pe Capitala si al III-lea pe tara. Trece apoi cu succes examenul de admitere in prestigiosul Ansamblu UTC si apare, alaturi de Dorin Anastasiu, in emisiunea TV “Emotii in premiera”, unde canta “Spune, iubite” (de, fireste, George Grigoriu, acest mare descoperitor de talente) si “Guantanamera”. In noiembrie 67, moment decisiv: intra la Scoala populara de arta, clasa Florica Orascu, unde studiaza intens timp de un an, dupa care, sub bagheta aceleiasi admirabile profesoare, urmeaza cursurile de perfectionare ale solistilor de muzica usoara. Dupa aparitii remarcate la TV, in emisiunile “Melodiile Bucurestiului” si “Estrada tineretii”, castiga Trofeul Festivalului tinerilor interpreti de muzica usoara, cu piesele “Asa esti tu” de George Grigoriu si “In cine sa mai cred” de Gaston Ursu.
In iulie 1969 doar un succes… de stima (cel la care se referea anul acesta, pe scena de la Mamaia), la festivalul national care, din motive tehnice, a avut loc la Constanta: la interpretare a cantat “Glasul tau” de Alexandru Mandy si “Asta seara fara lacrimi” de Aurel Giroveanu, iar la creatie “Cu fericirea mea nu te juca”, de Noru Demetriad. In noiembrie 1969 Angela se prezinta, alaturi de alti 32 de tineri, la selectia pentru Cerbul de aur (atunci se facea treaba serioasa si… din timp), pentru ca in februarie 70 sa fie anuntata ca va reprezenta Romania in concurs, alaturi de Dorin Anastasiu, dupa ce cu cateva zile inainte, la “Concertul sperantelor”, obtinea premiul I din partea juriului criticii, premiu impartit tot cu Dorin Anastasiu, castigatorul competitiei. Apoi, dupa consacrarea de la Cerb, din martie 1970, incepe povestea frumoasa a unei cariere unice.
Octavian Ursulescu ("Interpreti indragiti - Angela Similea")
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu