miercuri, 23 noiembrie 2011

Mihaela Runceanu

Mihaela Valentina Runceanu s-a nascut pe 4 mai 1955 la Buzau.

Urmeaza Liceul de muzica si arte plastice din Buzau, pe care îl absolva, ca sef de promotie.Mihaela Runceanu canta în orchestra simfonica a orasului, care se afla pe langa Casa orasenesca de cultura. Orchestra era alcatuita din cele mai diverse categorii de oameni, iubitori ai muzicii culte (profesori, avocati, ingineri, medici etc.) Cei mai multi erau elevi si profesori de la Liceul de muzica si arte plastice din Buzau, al carui director, profesorul C-tin Tomescu,a fost o perioada si animatorul formatiei. Ulterior, bagheta de dirijor a fost preluata de unul din tinerii profesori ai liceului, Tiberiu Tanase. Acesta era profesorul de teorie si solfegiu al Mihaelei. Mihaela a cantat în orchestra respectiva, la vioara a doua, apoi la vioara întai.

In anul 1972 castiga premiul I la concursul "Tineretea Buzoiana" cu piesa "Anilor" de Petre Magdin, prima recunoastere publica a vocatiei de solist de muzica usoara.



In anul 1974 este admisa la Conservatorul de muzica "Ciprian Porumbescu" (clasa profesor Giuleanu), cu media 9,95. Urmeaza, în paralel, cursurile scolii Populare de Arta din Bucuresti, clasa de canto condusa de profesoara Nina Bercaru (care o va însoti pe Mihaela Runceanu în majoritatea concursurilor la care va participa în perioada 1975-1976).

In 1975 castiga Trofeul "Steaua litoralului", Constanta Obtine premiul I la Festivalul "Constelatii valcene", Ramnicu Valcea.

Debuteza la Radio cu o piesa, în prima auditie, a compozitorului George Grigoriu. Va imprima la Radio si Electrecord (pana în 1989) peste 150 de piese.

Obtine premiul I la Festivalul "Lotca de aur", Braila.

Obtine premiul II la "Festivalul artei studentesti" din Galati (premiul I fiind adjudecat de Angela Ciochina).

Obtine premiul II la concursul "Bucuresti’76" (premiul I fiind adjudecat de Liliana Musat).

La Festivalul "Constelatii valcene"din Ramnicu Valcea, Mihaela Runceanu, în calitate de castigatoare a editiei precedente, sustine un microrecital.

Figureza pe L.P.-ul omagial "Odata cu cantecul", lansat cu prilejul împlinirii a doua decenii de cariera a compozitorului George Grigoriu, cu piesele "Sperante vis, sperante flori" si "Nu mai stiu ce sa cred".

1977 - I se imprima prima melodie pe L.P.-ul "Şlagarele anului 1976".

1978 - Absolva Conservatorul de muzica "Ciprian Porumbescu", Facultatea de pedagogie, muzicologie, compozitie, cu lucrarea "Muzica usoara romaneasca si rolul sau în societatea contemporana" – coordonator prof. Al. Leahu.
Obtine premiul I la concursul solistilor profesionisti, sectia muzica usoara.

1978-1979 - Profesoara de vioara la Şcoala generala de muzica din Braila.Canta cu formatiile "Solaris" si "Mefisto" din localitate. Cu grupul "Mefisto" da spectacole în Braila, Galati, Focsani, Tecuci si alte localitati. Tot cu "Mefisto" a facut si filmari pe Dunare pentru populara emisiune "Antena va apartine".

1979 - La cea de-a IX-a editie a "Festivalului tineretii", desfasurat în statiunea Amara (Ialomita), castiga "Trofeul Amara". Pe locurile urmatoare s-au clasat Mirela Voiculescu si Gina Patrascu. Presedintele juriului: Vasile Donose.
Obtine premiul I la Festivalul national "Cantarea Romaniei".

Face parte din formatia "Nona", condusa de profesorul Xenti Stanescu. (Este anul cand Mihaela Runceanu îsi îmbogateste serios zestrea de cantece cu piese din repertoriul international). Formatia: Xenti Stanescu (clape), Aurelia Stanescu (clape), Laurentiu Cazan (chitara), Misu Anghel (bass-electronistul formatiei), Nucu Oancea (baterie). Solisti vocali ai grupului: Mihaela Runceanu si George Nicolescu. Cu formatia "Nona" canta si piese din repertoriul international îndeosebi din ABBA, Mattia Bazar, Ib Rabsen, Olivia Newton - John, Bee Gees etc.
1980-1989 - Mihaela Runceanu este profesoara de canto la Şcoala Populara de Arta din Bucuresti. Corepetitor, la aceeasi clasa, compozitorul Ionel Tudor. Mihaela se ocupa de vocalize si de exercitii de respiratie, de pregatirea vocala, iar Ionel Tudor – de repertoriu.

Dintre cei care i-au fost elevi se numara: Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Mircea Dumitrescu, Denis Roman (actualmente rezident SUA), Mihai Balaban (Texas), Coco Dumitriu (solist la Teatrul de Opereta) Gianina Olaru, Carmen Trandafir, Adrian Enache, Madalina Manole, Nicola, Daniela Nicol, Doru Stelian, Ovidiu Baciu, Eugeniu Dan, Angela Stoica, Constantin Bruj, Paula Mitrache, Miki (fosta solista a trupei K-Pital), Marinela Chelaru de la grupul "Voua" s.a.
În aceasta perioada Mihaela Runceanu va canta la unele din cele mai renumite restaurante din Bucuresti, cum ar fi: "Intercontinental", "Bucuresti", "Continental", "Dorobanti", "Salonul spaniol", "Melody" precum si la "International" Sinaia si Timisoara. De asemenea, în fiecare vara, în timpul vacantelor, canta pe litoral numai la restaurante de mana întai (ex: "Barul Paradis" din Jupiter).

La Radioteleviziunea romana colaboreza cu realizatorii Doru Dumitrescu, Mariana Şoitu, Eugen Dumitru, Liliana Moldovan, Titus Munteanu, Simona Patraulea, Nicolaeta Paun, Nichi Modreanu, Ioana Bogdan, Sergiu Ionescu, Andrei Bradeanu, Titus Andrei si operatorii Radu Toader, Viorel Sergovici, Cristian Muller s.a.

A imprimat la Radio si Electrecord (din anii’70 si pana în 1989) peste 150 de cantece.

1 noiembrie 1989 – În jurul orei 1:00 a.m., Mihaela Runceanu este asasinata în mod bestial în garsoniera sa din Bucuresti situata pe Şoseaua Mihai Bravu, Nr.293 (la intersectia cu Dristor), Bloc 12, Scara B, Ap.48, Parter. Scopul crimei: jaful.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu