duminică, 13 noiembrie 2011

Dan Spataru

Dan George Spataru s-a nascut pe 2 octombrie 1939 in localitatea  Aliman in judetul  Constanta si a fost unul din cei mai iubiti cantareti de muzica usoara de la noi din tara. Drept dovada ca a fost iubit de oameni a fost si faptul ca la inmormantarea lui au participat peste 10000 de oameni.

   Dan Spataru s-a nascut intr-o familie de invatatori, Gherghina si Aurel Spataru si si-a petrecut copilaria si adolescenta la Aliman, comuna natala,  alaturi de sora mai mare Puica (Maria Nicola) si a bunicilor. Caii erau pasiunea lui de copil, mai tarziu a aparut o alta pasiune, mult mai puternica, aceea pentru fotbal. Dan a crescut printre povestile bunicilor si cantecelor interpretate parintii. Cand avea 12 ani insa, mama sa a murit, iar cei doi copii s-au mutat la Medgidia la o matusa pentru a indeplini dorinta mamei "copiii mei sa invete carte". Aici Dan a facut liceul si a inceput cariera de fotbalist. Postul pe care a evoluat a fost cel de mijlocas. A jucat la "Progresul", apoi la "stiinta Bucuresti". Din cauza herniei de disc a fost nevoit sa se lase de la  "Facultatea de Educatie Fizica si Sport" si mai ales de fotbal, sportul pe care el il iubea foarte mult. S-a dedicat scolii si muzicii. Dan Spataru era student cand a inceput sa cante la "Casa Studentilor" in anul 1962 unde a inceput cu muzica italiana, caci asta era la moda. Dragostea pentru muzica a mostenit-o din familie. Tatal sau canta la vioara. Camelia Dascalescu a fost aceea care l-a descoperit. L-a ascultat odata la "Mon Jardin" si a facut cu el primele lectii. Primele bucati muzicale interpretate de Dan Spataru, au fost ale Cameliei Dascalescu.


Odata la o terasa l-a intalnit Temistocle Popa, care i-a facut aproape toate slagarele. Primul mare succes l-a avut cu "Maicuta mea", de Temistocle Popa. În anul 1972 o cunoaste pe viitoarea sotie, Sida, la "Teatrul Fantasio" din Constanta. S-au casatorit in 1974 si au avut un copil, Dana. Dupa marturiile sotiei, Dan Spataru a fost "familist convins" si "un model de tatic". A fost o personalitate a lumii muzicale romanesti, a rezistat timpului, ne-a invatat sa-i acceptam slabiciunile si a reusit sa-si lase amprenta timbrului vocal in amintirea fiecaruia dintre noi. A urmat un lung sir de slagare si un succes la public incredibil. Tarancuta, Tarancuta, Nici O Lacrima, Nu-ti Sade Bine Cand Plangi, Nu M-am Gandit La Despartire, Oare, Oare, Iti Pare Rau”, In Randul Patru ori Drumurile Noastre sunt cantece pe care multa lume le stie inca pe de rost. Dan Spataru a batut, in Cuba, recordul la aplauze: 16 minute si 19 secunde: „prin 1967 am fost la un festival international in Cuba, la Varadero, unde sunt trecut in Cartea Recordurilor pentru aplauze: 16 minute si 19 secunde!“

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu